Tudta-e, hogy Lorántffy Zsuzsanna Bibliájának bejegyzése 1638. március 13-án kelt?

A XX. század elején Visegrádi János az újhelyi piarista könyvtárban bukkant rá Lorántffy Zsuzsanna elveszettnek hitt Bibliájára. 1638. március 13-án kelt bejegyzése által egyértelműen azonosítható. Visszavásárlással 1912-ben került a Református Kollégium Könyvtárába.
    A barna bőrbe kötött fatáblás un. hanaui Bibliát 1608-ban Németországban Hanuaban nyomtatták. Nagy népszerűségnek örvendett, rövid idő alatt elfogyott, 1612-ben Oppenheimben nyomtatták újra. Az Ó- és Újtestamentum mellett olvashatók benne apokrif iratok, zsoltárfordítások és a Heidelbergi Káté kivonatos formája. 
 A Biblia címlapján olvashatjuk: „EZ MASODIK KINYOMTATAST IGAZGATTA néhol meg is jobbította Szenci Molnár Albert HANOVIABAN. Nyomtattatott Halbejus János által, Levinus Hulszius örököseinec költségével MDCVIII esztendőben…Ajánlotta Szenci Molnár Albert latinúl és magyarúl Móricz hesseni fejedelemnek.”
Lorántffy Zsuzsanna (és férje is) többször elolvasta a Bibliát.: „Ez előtt valókét esztendővel kezdette volt el először ezt a Bibliát és az Újtestamentomot negyedikszer, és végeztem el ma 13. martius Anno 1638. Kiért az én Istenemnek legyen áldott nagy neve, és ismét ma kezdettem el az Újtestámentomot, és egész életemet ez mellé kötelezem, és kérem az én Istenemet, segélykezne, az jót bennem vigye véghez.”
A Biblia  túlélte a Nyizsnyij Novgorodban töltött éveket, s hazatért Sárospatakra. 
Lorántffy Zsuzsanna két teológiai művet írt. Sajnos az egyik nem maradt fenn, csak a címét ismerjük: A Szentlélek származása. Talán nem is nyomtatták ki.
1641-ben egy bibliai idézetgyűjteményt is kiadott  Moses es az Profhetak címmel. Művét nem azonos módon fogadta a közönség. A reformátusok örömmel forgatták. Készült azonban egy gúnyirat is. Keresztúri Pál erre, ellen röpiratot szerkesztett. 1642 végére elcsitultak a könyv keltette indulatok.  

   

Kép: Lorántffy Zsuzsanna Bibliája, Hanau, 1608. Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei                                                                                  

Tudta-e
- a hanaui Biblia Szenci Molnár Albert munkája, a vizsolyi biblia Biblia javított kiadása?
- 1500 példányban jelent meg? Jelenleg 58 darabja ismert?
- a Moses es az Profhetak a kálvinista hitfelfogás 45 tételét kívánja bizonyítani?

Elérhetőség

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Sárospatak 3950 Szent Erzsébet út .19
Phone: +36 47 311-083 47 311-345

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

Sárazsadány 3942 Fő út 36-38.
Phone: +36 47 311-083

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Alapítvány

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05