Idén is rendkívül sikeres volt a Múzeumok Éjszakája programsorozat a sárospataki Rákóczi Múzeumban

Több, mint 900 múzeumbarát látogatott el intézményünkbe az idei Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat alkalmából. Családok, barátok érkeztek a várba felfedezni ennek a különleges estének a kulturális kínálatát. A kapunyitás során is már szép számmal tértek be hozzánk az érdeklődők. Gombos Levente tárogatószóval csalogatta a várudvarra az ide érkezőket, majd ezt követően Dr. Tamás Edit múzeumigazgató köszöntötte a folyamatosan gyarapodó közönséget.

Elsőként Lorántffy Zsuzsanna Sütőházában a „Kis kalácsom, nagy kalácsom” elnevezésű program várta a látogatókat. Kicsik és nagyok szorgoskodhattak, elkészítve saját fonott kis kalácsukat, melyet aztán hozzáértő kollégáink a hatalmas kemencében kisütöttek. Közel 500 illatos kalács készült azon az éjszakán.

A gyerekek vidám hangulatáról a sárospataki Huncutka Bábszínház a „Lúdas Matyi” és a „Bohóckodjunk” című bábelőadásával gondoskodott.

Mindez idő alatt a Vörös-torony Lovagtermében barokk dallamok szem és fültanúi lehettek a muzsika kedvelői a kolozsvári Ensemble Flauto Dolce együttes remek előadásának köszönhetően.

A várudvarban kreatív sarok várta a legkisebbeket. Két kockajátékunk mellett a kézműves foglalkozások vonzották a legtöbb apróságot. A várhoz tartozó családok történelmi címerét éppúgy elkészíthették, miként a gyermekek körében népszerű csillogó, flitteres karkötőket és bábfigurákat is.

A vendégek nyitott kiállításainkon keresztül megismerhették I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyét, felfedezhették a Vörös-torony izgalmas termeit és barangolhattak Urbán József Pál másolati fegyvergyűjteményében.

A Latabár Teátrum „Várj, míg felkel majd a nap” című hangulatos és színvonalas musical előadásával zárta a Múzeumok Éjszakája programkínálatát a Rákóczi Múzeumban

 

Fotó: Gombos Levente

Nadácie

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05