„Art műhelyek historikus környezetben”

a MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye időszaki kiállítása

„A Vay Ádám Múzeum képzőművészeti gyűjteménye a régió egyik legjelentősebb kortárs modern kollekciója. A múzeumalapító Molnár Mátyás mellett az állomány kialakításában meghatározó szerepet vállalt Váci András festő- és grafikusművész. 1965-ben azzal a céllal keresték meg a megyében élő és a Szabolcsból elszármazott alkotókat, hogy adományukkal segítsék az új múzeum modern képzőművészeti gyűjteményének megalapozását, ugyanis a múzeum 1964 októberében nyílt meg.” – Molnár Sándor intézményvezető mutatta be a kölcsönző intézményt 2018. március 23-án a kiállításmegnyitó beszédében és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az alkotásokat.
1966-ban 36 műtárgy, 1971-ben 69 művész 125 alkotása szerepelt a múzeum Képzőművészeti gyűjteményében. Napjainkban 1.100 tételes a műtárgylista: 41 grafikus-, 55 szobrász- és 186 festő neve található a képzőművészek sorában
Molnár Sándor megnyitóbeszédében kiemelte, hogy munkája során arra törekszik, hogy megmutassa, „a múzeum lehetőség arra, hogy az ide bekerült alkotások éljenek, és minél több helyen láthassa a közönség.”
A 2012 decemberétől a Magyar Nemzeti Múzeum intézményei sorába tartozó Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény számos kiállítást rendezett az elmúlt 25 évben szerte a megyében, s az országban. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában 49 művész 58 alkotása, grafikák, festmények, kisplasztikák, szobrok láthatók.
Molnár Sándor Vavyan Fable írását idézve zárta a kiállítást ajánló gondolatait:  „A művészet élőlény. Neked kell követned az útmutatást, s nem fordítva! Ahol a közönség szabja meg, milyen legyen a mű, ott fejre áll a világ”


A kiállítás 2018. május 21-ig várja a látogatókat!

Nadácie

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05