A szovátai csapata nyerte a Kárpát-medencei Rákóczi-vetélkedőt

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma 1990-ben indította útjára középiskolásokat megszólító történelmi vetélkedőjét. A verseny az elmúlt évtizedekben sorozattá nőtt, s 1994-től mindinkább a határon túli magyar középiskolások találkozója lett.
A 2019-es verseny két szempontból különleges: huszadik alkalommal került megrendezésre és a II Rákóczi Ferenc-emlékév egyik kiemelt figyelmet érdemlő programja lett. Folytatva a hagyományokat Kárpátalján, Felvidéken, Erdélyben és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében került meghirdetésre. Kibővült az együttműködők köre: a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével együttműködve került megrendezésre a határon túl, míg a megyebeli versenyt az Új Nemzedék szervezte Miskolcon.

Régiónként 3-3, összességében 12 csapat jutott a döntőbe. Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobbjait a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium (Miskolc) és az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium (Sárospatak) képviselték. Kárpátaljáról a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola és a Munkácsi Szent István Líceum csapat érkezett Sárospatakra. Erdélyből a Domokos Kázmér Szakközépiskola (Szováta) és a Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár) két csapata érdemelte ki a döntőbeli részvételt. A Királyhelmeci Gimnázium, a Czeglédy Péter Református Gimnázium (Léva) és a Füleki Gimnázium csapata képviselte a felvidéki diákokat.

2019. szeptember 20-21-22-én találkoztak a csapatok Sárospatakon, a döntőben. A verseny résztvevőit köszöntötte Dr. Hörcsik Richárd parlamenti képviselő, Sikora Attila Sárospatak Város alpolgármestere és Dr. Tamás Edit az MNM Rákóczi Múzeuma igazgatója. 
A Vörös-torony történelmi helyszínén, az 1708-as országgyűlésnek helyet adó öregpalotában (lovagterem) rendezett verseny hétfordulós volt. Az első négy feladatsor írásban zajlott (történelmi totó, képfelismerés, vaktérkép, szövegfelismerés), míg a szünet utáni három feladat a közönség számára is érdekessé tette a versengést. Fogalmakat, eseményeket rajzoltak le, mutogattak el, jeleneteket adtak elő, s mindeközben időkorlátok és pontrablás lehetősége fokozta az izgalmakat.
A zsűri is folyamatosan munkában volt, s a verseny után megelégedéssel értékelte a látottakat/hallottakat. Részükről is elhangzott, hogy ez a versenysorozat egy misszió, mely a Rákóczi-hagyományok tovább élését segíti a Kárpát-medencei magyar középiskolások körében.

Tudjuk, a részvétel a fontos, de azért mindenki a győztes nevére kíváncsi. 2019-ben a Kárpát-medencei Rákóczi-vetélkedőt erdélyi csapat, a Domokos Kázmér Szakközépiskola csapata nyerte (Dósa Balázs, Birtalan Hunor, Csortán Tímea Magdolna, felkészítő tanáruk Nagy Sándor). Gratulálunk Szováta csapatának!
A második helyezett a kolozsvári csapat lett a Báthory István Elméleti Líceumból (Karda Brigitta, Kiss Brigitta, Kovács Brigitta, felkészítő tanáruk Dr. Váradi Éva Andrea).
Harmadikként a munkácsi Szent István Líceum diákjai végeztek (Csalló Katalin Júlia, Harsányi Barbara, Dőr Nándor, tanáruk: Szemák Neubauer Mária).
Hármas holtverseny alakult ki a negyedik helyen a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, a Füleki Gimnázium és a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola csapatai között.
A sárospataki döntő minden résztvevője gazdag ajándékcsomagot vihetett haza emlékül. Köztük egy különleges kötetet, I. Rákóczi György bibliájának (Vizsolyi Biblia) hasonmás kiadását. A Rákóczi tematikájú könyvek mellett Sárospatak Önkormányzata jóvoltából, a várost bemutató reprezentatív kötetet is kaptak ajándékba. A II. Rákóczi Ferenc Emlékév Testület ajándéktárgyai is bekerültek a csomagokba.
 
A verseny másnapján egész napos kiránduláson vettek részt a csapatok. Közösen fedezték fel Regéc várának romjait. Kalauzuk ebben a település polgármestere volt. Különleges élmény volt azon a helyen járni, ahol egykoron II. Rákóczi Ferenc gyermekkorát töltötte. Maga a vár fantasztikus látványt nyújt, közeli és távoli vidékekbe enged bepillantást. Kiterjedése, egykori épületeinek funkciója jelzi, hogy Regéc fejedelmi mellékrezidencia volt a Rákócziak idején.
Meghatódva érkezett a csapat Borsiba. A fejedelem születési helye napjainkban építkezés helyszíne. Az épület látványos megújulása méltó a történelmi évfordulóhoz. Talán az itteni a legszebb a Rákóczi szobrok sorában, melyet megkoszorúztak a kirándulás résztvevői.
Széphalom Kazinczy és a magyar nyelvújítás kapcsán történelmi emlékhely. Az Emlékcsarnok, a Kazinczy család sírhelye és a Magyar Nyelv Múzeumának megtekintése  mindannyiunkban megerősítte: anyanyelvünk legféltettebb nemzeti örökségünk.

Élményekkel gazdagodva tértek haza a verseny résztvevői. Köszönet a II. Rákóczi Ferenc  Emlékév Testületnek, akik támogatóként segítették a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma kezdeményezését, a Rákócziak örökségének tovább adását!

Dr. Tamás Edit

 

Elérhetőség

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Sárospatak 3950 Szent Erzsébet út .19
Phone: +36 47 311-083 47 311-345

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

Sárazsadány 3942 Fő út 36-38.
Phone: +36 47 311-083

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Alapítvány

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05