Ostromhétvége

XII. Ostromhétvége

Szombat délelőtt a résztvevők felvonulásával, díszsortűzzel és Dr. Tamás Edit múzeumigazgató ünnepélyes megnyitójával vette kezdetét a Ostromhétvége. Ekkor nyílt meg a "Pataki évszázadok " - történelmi korok sétánya. A 2022-ben megújult szakmai programmal és kibővült létszámmal várták az évszázadokat bemutató táborok az érdeklődőket.

Az Ostromhétvégén részt vett csapatok nemcsak a fegyverek világában jártasak. Vezetett program és egyéni látogatás keretében ismerkedhetett meg a közönség a mesterség, az életmód és a hadi bemutatók sorával. Minden táborban készültek ételek is, melyek az adott korban jellemzőek voltak. A változás jegyében a "táborok", a történelmi korok sétánya ebben az évben a várkert ligetes, fás, árnyékos részét vette birtokba.

A várkerti tábor nemcsak a férfiak világa. A hagyományőrző csapatok körében az asszonyokhoz, gyerekekhez kapcsolódó feladatkörök is bemutatásra kerültek. A fiatal hagyományőrzők szakmai tudása lenyűgöző volt. Nem meglepő, hogy a táborokat felkereső családok legifjabb tagjait is magával ragadták a történelmet idéző tárgyak, fegyverek. Néhány lehetőség a választékból: parittyakészítés, pénzverés, megfogható fegyverek, felpróbálható katonai viseletek. Újdonság volt a délutáni, a várárokban rendezett "Lőfegyverek évszázadai" látványos tüzérségi bemutató. Ez volt a Ostromhétvége mind a két napjának leginkább várt, legjelentősebb programja. Kiváló szakmai vezetés kísérte a korhű bemutatót.

A tüzérségi bemutató során a közönség megismerkedhetett a fegyverek részleteivel, működésével. A lövések alaposan próbára tették a dobhártyájukat. A látványos viseletek, az egyéni bemutatók, a csapatok sorozatlövése után a legizgalmasabb rész az ágyú elsütésének bemutatása volt.

Jövőre újra  Sárospatakon!

 


Dr. Tamás Edit

Fotók: Gombos Levente