50 év - 50 műtárgy új időszaki kiállítás a MNM Rákóczi Múzeumában

A MNM Rákóczi Múzeuma az elmúlt 50 év műtárgygyarapodásából válogat kiállításával. Az 1968-ban 5 339 darabot számlált a múzeum tárgyi gyűjteményegyüttese. 50 év múltán ez a szám már 37 048 darab. A segédgyűjtemények esetén is hasonlóan látványos volt a növekedés.

50 évvel ezelőtt a néprajzi gyűjtemény volt a múzeum legjelentősebb gyűjteménye 3 ezret meghaladó leltári tételével. Az iparművészeti gyűjtemény 1968-ban közel 700 darabos volt, de különlegességei, a késő reneszánsz bútoregyüttes révén, már akkor is országos jelentőséggel bírt. 1968 és 2017 között a múzeum tárgyi gyűjteményeinek aránya megváltozott.

Napjainkban a régészeti anyag a legnagyobb számú, 16 ezret meghaladó. Kiállításunkon tíz tárgy reprezentálja e tudományterületet. 1968-ban a vártemplom mellett ásatási törmelékből került elő az a XV. századi terrakotta szobortöredék, melyet mívessége, finomsága révén méltán emlegetnek „sárospataki madonna"-ként. A Györgytarlóról ajándékként bekerült kőbalták a legidősebb műtárgyai a múzeumnak. Az elmúlt évtizedek régészeti tárgyait döntően a belső- és a külső vár területén zajlott régészeti ásatások hozták felszínre. A zöldmázas korsó még az 1960-as években a várudvaron, a Bretzenheim-címeres pohár a következő évtizedben a várárokból, a fülesfazék az olaszbástyáról került elő. A bemutatott kályhacsempe az egyik leggazdagabb gyűjteményi egységet reprezentálja. A 2000-es évek ásatásai három helyszínhez kötődnek. A Retel utcai bőrfeldolgozó műhely csontsimítója, az ágyúöntő műhely griffes ábrázolású tálja, a habán telepen előkerült kályhacsempe jelzi napjaink ásatásainak gazdagságát.

Közel 7 ezres néprajzi gyűjteményünk képviseli Sárospatak, Hegyalja, a Bodrogköz, Hegyköz és a Zempléni-hegység tárgyi örökségét. A Pusztafaluból bekerült gyermekhordó kendő igen jelentős textilgyűjteményünket, az évszámmal datált sulykoló egyrészt a használati eszközök gazdag együttesét, másrészt a díszítőművészet sokoldalúságát mutatja. A háztartási eszközök sokféleségében egyszerre van jelen az egyszerűség és a célszerűség. Jó példa erre a nagyanyáink időszakában még minden háztartásban jelenlévő szenes vasaló. A kiválasztott pataki kerámia és a mézeskalácsosok által használt faragott formák a város jelentős hagyományokkal rendelkező mesterségeit villantják fel. A Windischgrätz-család címerével díszített pincetokba való palack mind az üveghuták, mind a szőlő- és borkultúra, mind a vár történetének emléke. 

A képzőművészeti gyűjtemény többezres gyarapodása 1976-ban (és a következő években), II. Rákóczi Ferenc születésének 300. évfordulójához kapcsolódó művészeti pályázatok eredményeként indult. A kortárs képzőművészet jeles alakjainak metszetei, kisplasztikái kerültek Sárospatakra. A Rákóczi témát gyarapította Mészáros Jenő (Edvi Illés Aladár után készült) törökországi képsorozata, az 1708-ra datált, a sárospataki országgyűlésen részt vett ezereskapitányok portréi, valamint Éder Gyula Rákóczi-vázlata. Zugor Sándor, Kass János, dr. Mayer József (gyűjtő) nevét jelentős adományozások, kiváló művek révén őrizzük. A Patakhoz kötődő művészek kiemelt figyelmet kapnak (Urbán György, Lavotha Géza, Borsi Antal).  A Szent Erzsébet-témát Donna Luca kerámiaszobra jeleníti meg kiállításunkon.

A történeti gyűjtemény sokfélesége kevésbé ismert. A Rákóczi-téma sokszínűségét Comenius Orbis Pictusának egy XVII. századi példánya és a 2006-os kassai ünnepség emlékanyagának válogatása jelzi. A történeti gyűjtemény leggrandiózusebb műtárgyai, a XVI-XVII. századi késő reneszánsz kőfaragvány-együttesek. A kiállításon egy vörösmárvány faragványtöredék (kisangyal ábrázolással) látható. Amerikából hazakerült adományok révén is gyarapodott a történeti anyag, Károlyi Sándor, Bethlen Ferenc és Szathmáry Lajos jóvoltából. Utóbbi Kossuth-gyűjteménye országos hírű. 2003 óta e gyűjtemény őrzi Farkas Ferenc zeneszerző Sárospatakra került hagyatékát.

Az iparművészeti gyűjtemény 1971-es és 1981-es gyarapodása tovább erősítette a bútoregyüttes jelentőségét. 2014-ben országos hírű adományt kapott múzeumunk. Sárospatakra került dr. Sándor József sárospataki öregdiák ajándékaként a Korompay-öntöttvasgyűjtemény, Közép-Európa egyik legjelentősebb kollekciója.

Segédgyűjteményeink sokszínűségükkel járulnak hozzá történelmi örökségünk megőrzéséhez. Adattárunk őrzi pl. az 1989-1990-es városi politikai változások dokumentumait. Tokaj-Hegyalja boroscímke gyűjteménye, Sárospatak régi képeslapjait és fotóit összegyűjtő Horkay-hagyaték úgyszintén ott található. Plakátgyűjteményünk múzeumi, városi rendezvények fontos forrásai. Válogatásunkban egy turini 1894-es Kossuth, egy sárospataki 1990-es március 15-i, egy 1992-es Zempléni Művészeti Napok és egy 2000-es Lorántffy Zsuzsanna plakátot mutat be.

 

Könyvtárunk régi könyveket is őriz. Az évszázados kiadványok mellett fontosak számunkra a Sárospatakon kiadott művek, és bemutatunk egy darabot saját kiadványaink közül is. Fotótárunk a múló idő krónikása. A Vörös-torony egy évtizedes felújítására emlékeztetünk archív fényképpel. Kiállításunk az 50 éves várost köszönti. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt fél évszázad múzeumi eseményei, fejlesztései is gazdagították Sárospatakot!