Az üveghegyen innen és túl – időszaki kiállítás a MNM Rákóczi Múzeumában

    II. Rákóczi Ferenc alapította 1698-ban vidékünk első üveghutáját a Regéci-uradalomban.  Több mint kétszáz esztendeig működött Regéci-Huta néven a település. Működésének helye többször változott, Ó-Huta, Közép-Huta, Új-Huta (Háromhuta) néven ma is megtalálhatók a Zempléni-hegységben. A XVIII. században a Károlyi-család által alapított üveghuták sora jött létre, Hollóháza, Vágáshuta, Kishuta, Nagyhuta. Ezek egyike sem működött olyan hosszan, mint a Rákóczi által alapított. Megszűnésük az üveggyártás technikai fejlődése révén következett be. Ezek a kis huták nem tudtak lépést tartani a nagyobb üzemekkel. Utolsóként, 1916-ban a regéci huta fejezte be működését.
    Az üveghuták rendkívül gazdag tárgyi örökségét a MNM Rákóczi Múzeuma őrzi. Gyűjteményébe több mint 300 tárgyat gyűjtöttek muzeológus elődeink, köztük Takács Béla. A tárgyegyüttes ma is gyarapszik.
    A MNM Rákóczi Múzeuma gyűjteménye az alapja kiállásunknak. A kurátor kitekintéssel is élt. Salgótarján, Parádsasvár, Bükkszentkereszt mai formavilága, termékei reprezentatív áttekintése is megjelenik. A rendkívül tárgy gazdag kiállítás arra is vállalkozik, hogy bemutassa az üveggyártás alapanyagait és az üvegfúvás folyamatait.
    A 2016. június 18-án nyílt kiállítást Dr. Koncz Gábor egyetemi magántanár, főiskolai tanár ajánlotta az érdeklődőknek. A 2017 tavaszáig látható időszaki kiállítás kurátora Leskó Andrea néprajzos-muzeológus. A látványt Kuzsmiczki Eszter és Váradi László álmodta a megvalósult formába. A kivitelezést a múzeum munkatársai készítették. A látogatók tájékoztatására leporelló is készült. Várjuk a látogatókat!

Tamás Edit

Elérhetőség

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Sárospatak 3950 Szent Erzsébet út .19
Phone: +36 47 311-083

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

Sárazsadány 3942 Fő út 36-38.
Phone: +36 47 311-083

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Alapítvány

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05