Mit jelent Bolvári-Takács Gábornak Sárospatak és a Rákócziak öröksége

A köznevesült Rákóczi

Gyerekkoromban a tolcsvai parókia és a sárospataki nagyszülői lakás között ingázva teljesen természetesnek tűnt, hogy errefelé minden Rákóczi. Az olaszliszkai vasútállomással átellenben a Rákóczi Bisztró hirdette magát világító fehér betűkkel (nem tudtam, hogy lényegében talponálló kocsma, először gimnazistaként jártam benne). Patakon a képzős szolgálati lakás bejáratával szemben a Rákóczi mozit látogattam, a fő utca Rákócziról volt elnevezve, s nem esküszöm meg rá, de mintha a könyvesbolt és a városi könyvtár is viselte volna ezt a nevet.
A Rákóczi várat mondanom sem kell, az akkor még sok tekintetben a dzsungelhez hasonlító várkerti sétautakkal, és a közönség számára még meg nem nyitott kazamatákkal - ahová persze a rácsok között átbújva bejutottam. S a Vár, amely a Bodrog felől, fürdés közben, előtt és után, mindig uralta a látképet.
És persze a gimnázium, ahová - sok-sok felmenőmet követve - magam is jártam négy évig. A régieknek Kollégium, nekünk Rákóczi Gimnázium. De a hagyomány szempontjából ennek aligha volt jelentősége.
Emlékszem, amikor - jóval a rendszerváltozás után - az általános iskolák összevonásával új intézmény alakult, és keresték a nevét, Dobay Béla tanár úr azért kardoskodott - sikerrel - a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola elnevezés mellett, mert Patakon addig a fejedelem nevét semmi sem viselte: minden Rákóczi a családnak állított emléket. Ez igaz is, kivétel csupán a Rákóczi-szobor (alkotója Horváth Géza), a Kollégiummal szemben, amelyet 1935. október 6-án avatott fel Enyedy Andor egyházkerületi főjegyző.
Azóta is felfigyelek mindenre, ami Rákóczi, mert számomra ez Patakot, Zemplént jelenti. Mindenre, ami szép és jó, s néha a tévedésekre is. Egy kiadványban egyszer, képaláírásként, ezt olvastam: „A 750 éves Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Gimnázium”. Mindössze három dolog nem stimmelt: a szám (450), a jelző (sárospataki, mert nem intézménynév), és az elnevezés (Rákóczi).
Ja, és a fotó az Angol (utóbb Kossuth) Internátus épületét ábrázolta.


Bolvári-Takács Gábor
egyetemi tanár

Elérhetőség

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

 Sárospatak 3950 Szent Erzsébet út .19
 Phone: +36 47 311-083
 Email: info@rakoczimuzeum.hu

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

Sárazsadány 3942 Fő út 36-38.
Phone: +36 47 590-005
Email: info@rakoczimuzeum.hu

Alapítvány

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05