Készülünk a kőtábla avatására


Minden várnak, sőt minden kövének izgalmas története van. Nincs ez másként Sárospatakon sem. Az elmúlt fél évszázadban a kutatók már sok érdekes részletet tártak fel a felújítások során. 2017. szeptember 19-én is meglepetésre számítottunk, s nem is csalódtunk a Vízi-kapu kőtáblájának a kiemelésénél.
Az évszámos, feliratos táblát Perényi Péter, a sárospataki vár építtetője állíttatta a városfal elkészültekor. Perényi – aki vidékünkön a reformáció legfőbb támogatója volt, s jól ismerte a Bibliát – egy latin nyelvű bibliai idézetet vésetett a külső vár bejárati kapuja fölé:
„BOLDOG AZ A VÁROS, AMELYBEN ISTEN IGÉJE PRÉDIKÁLTATIK ÉS MEG IS TARTATIK, AZ 1541-IK ÉV ÁPRILIS 16-ÁN.”
A felirat és évszáma két-háromszáz év alatt lefagyott, eltűnt. Emlékét azonban őrizték a városban, s leírták a korabeli emberek. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve e tábla felújításra került. Az eredeti táblát kiemelve, helyére az eredeti latin felirattal új tábla helyeztetik.
S mi a várt meglepetés?
Az 1541-es kiemelt tábla köve egy újra faragott kőtábla volt. Eredetileg a domonkos kolostor oltárköveként „szolgált”. Ennek oka: Perényi Péter a vár építése során felhasználtatta a kolostor köveit és kőfaragványait.
A kiemelt kő ideiglenesen látható a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában, az oltárkő felőli oldalát bemutatva. Terveink szerint a jövőben állandó kiállításon kap méltó elhelyezést Sárospatak történetének e becses emléke.


 Dr. Tamás Edit

 

Állandó kiállításaink

Rákócziak dicső kora

A Rákóczi-családot, II. Rákóczi Ferencet és az általa vezetett szabadságharcot, Sárospatak XVII-XVIII. századi történelmét mutatja be kiállításunk

Bővebben

I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye

Az 1631 és 1648 között működött ágyúöntő-műhely ma hadtörténeti, ipar- és technikatörténeti interaktív kiállítóhely.

Bővebben

Hegyaljai szőlészet és borászat története

Tokaj-Hegyalja legjelentősebb szőlészeti és borászati kiállításán a szőlőművelés és borászat eszközeit, munkafolyamatait láthatják az érdeklődők.

Bővebben

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

A falusi életmódot ismerhetitek meg a Zemplént felölelő legnagyobb néprajzi gyűjteményen keresztül. Gyertek el a Mesék Házába és játszatok!

Bővebben

Olaszbástya kazamata

A nagyméretű lőrésekkel tagolt ágyúteremben különböző méretű szakállas puskák másolatai, kőből faragott ágyúgolyók láthatók.

Bővebben

Főúri élet a XVI-XVII. században – Vörös-torony

A Vörös-torony ötszintes lakótorony, kiállítása válogat a késő reneszánsz bútorművesség legszebb darabjai közül.

Bővebben

Elérhetőség

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Sárospatak 3950 Szent Erzsébet út .19
Phone: +36 47 311-083

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

Sárazsadány 3942 Fő út 36-38.
Phone: +36 47 311-083

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Alapítvány

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05