A X. Őszi Szent Erzsébet Napok a Várkápolnában

Szent Erzsébet ünnepe a sárospataki katolikus egyházban középkori eredetű. Az évszázadokon át továbbadott örökség szép kifejezése volt, amikor a XIX. század második felében Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel a Várkápolnát.
Ez nem csak a Windischgraetz-család házikápolnája volt, hiszen évente egyszer, Szent Erzsébet napján megnyitották a városiak előtt is. A második világháború végéig működhetett, az államosítást követően – miként a Vörös-torony egésze – kiállítótér lett. Igaz, elnevezése továbbra is kápolna volt, mely tematikához illeszkedtek az itt bemutatott egyházművészeti tárgyak.
1996-ban dr. Seregély István egri érsek újra szentelte a várbéli Szent Erzsébet Kápolnát. Azóta évente két alkalommal – Pünkösd hétfőn és Erzsébet napkor – ünnepi szentmisén emlékezünk Árpád-házi Szent Erzsébetre. Az elmúlt években kialakult annak a hagyománya is, hogy különleges alkalmakkor, külön kérésre tartható szentmise e helyen. Pl. a X. Őszi Szent Erzsébet Napok programsorozat keretében szombaton egy zarándokcsoport kérését teljesítve tartottak szentmisét erdélyi vendégeink.
A Szent Erzsébet Napok vasárnapi ünnepi szertartást különlegessé tette, hogy 2017. november 19-én a szentmisére áthozták a Bazilikából Szent Erzsébet ereklyéjét. Ez volt az első alkalom, amikor az ereklye a Várkápolnába „látogatott”, különösen meghitté téve az alkalmat. A Balogh Gyula egyházmegyei papi spirituális által bemutatott szentmisét az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság élő és elhunyt tagjaiért, betegeiért és támogatóiért ajánlották fel.
A szentmise után adták át Sárospatak Város Önkormányzatának díját, a Szent Erzsébet díjat. Tarnavölgyi Béláné az Egyesített Szociális Intézménynek nyugalmazott vezetője vehette át Aros János polgármestertől az elismerést.

Dr. Tamás Edit

Elérhetőség

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

 Sárospatak 3950 Szent Erzsébet út .19
 Phone: +36 47 311-083
 Email: info@rakoczimuzeum.hu

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

Sárazsadány 3942 Fő út 36-38.
Phone: +36 47 590-005
Email: info@rakoczimuzeum.hu

Alapítvány

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05