Mit jelent Földy Ferencnek a Magyar Comenius Társaság elnökének Sárospatak és a Rákócziak öröksége?

Kétszer érkeztem Sárospatakra szülőfalumból, Felsőkelecsényből, mindkét alkalommal a tanítóképző intézetbe. Először tanulni jöttem, majd az egyetem elvégzése után tanítani hívtak vissza egykori iskolámba.
Sárospatak, a gazdag történelmi múltú város életem kiteljesedésének színtere lett, ezért szellemi szülőföldemnek tekintem. Főiskolai oktatói és vezető munkámban mindig az értékmegőrzést, -gyarapítást, -átadást tartottam legfontosabb feladatomnak, mindenekelőtt pedig az emberséget. Nagy hatással voltak rám a Sárospatakot híressé tevő történelmi személyiségek közül Comenius és a Rákócziak.
A világhírű cseh- morva származású tudós pedagógus, Comenius 58 évesen fogadta el Lorántffy Zsuzsanna és Rákóczi Zsigmond meghívását  a pataki iskola megújítására. Életének leggazdagabb ideje volt a Patakon töltött négy év (1650 – 1654). Itt írta legfontosabb pedagógiai műveit: az Orbis sensualium pictust, a Schola Ludust és a De cultura ingeniorum oratiot. Az iskolai tananyagot a neveléssel, a nevelést a műveltséggel szerves egységben látta. Szorgalmazta, hogy a lélek és a test gondozása, a tudomány és a hit követelményeinek kielégítése harmonikusan érvényesüljön az ifjúság nevelésében. Hivatásom végzése során igyekeztem én is eszerint dolgozni. Comenius és a Rákócziak életében a vallás kiemelt szerepet kapott. A Bibliát jól ismerték, a hitet Istentől való ajándéknak tekintették, mint ahogy én is annak tartom. A Magyar Comenius Társaság elnökeként feladatomnak tekintem Comenius szellemi hagyatékának, eszméinek további feltárását és közkinccsé tételét.
A város és a vár a Rákócziak idején élte fénykorát. II. Rákóczi Ferenc személyisége magasan kiemelkedik közülük. Rákóczi államférfi, hadvezér, diplomata, író, társadalmi- és vallásbölcselő volt. A kora gyermekkorában kapott nevelés eredménye egész életében elkísérte. Beépült személyiségébe, hogy híres erdélyi fejedelmek leszármazottja, aki uralkodni hivatott. Ez meghatározta cselekedeteit, hazaszeretetét.
II. Rákóczi Ferenc dicsőségét szolgálja a Somogyi József által készített "Rákóczi  lovasszobra", amely országgyűlési képviselőségem idején került a várkertbe. A szobrászművésztől értesültem, hogy a Rodostóba készített szobrot a törökök nem fogadják, mert ilyen nagyságú szobra országukban csak Atatürknek lehet. A szobrászművész örömmel fogadta, amikor felajánlottuk neki, hogy alkotása Sárospatakon, a Rákóczi vár parkjában nyerjen elhelyezést.
Boldog vagyok, hogy ebben a szép, nagymúltú és sok értékkel bíró városban élek és munkálkodhatom.      

Dr. Földy Ferenc
főiskolai tanár
A Magyar Comenius Társaság elnöke

Elérhetőség

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Sárospatak 3950 Szent Erzsébet út .19
Phone: +36 47 311-083 47 311-345

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Néprajzi Kiállítóhely Sárazsadány

Sárazsadány 3942 Fő út 36-38.
Phone: +36 47 311-083

Email: info@rakoczimuzeum.hu

Alapítvány

Pataki Vár Alapítvány

Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Alapítás éve: 1991

Adószám 1% adományozáshoz:18400027-1-05